La Tana


Italiaanse antimafiose ontwikkelingen?

Vandaag zijn er berichten over de arrestatie van Antonio Zagaria, broer van Michele. U weet het nog? Hoofdmannen van de beruchte ‘Casalesi’, de chaotisch georganiseerde Napolitaanse misdaad, ook wel bekend onder de naam ‘camorra’ of ‘O’ Sistema’  waarover de film ‘Gomorra’ is gemaakt naar het gelijknamige boek van Roberto Saviano. Die schrijver die sinds zijn boek een bestseller werd, onder zware bedreiging staat van die camorra. Saviano heeft gisteravond op de Italiaanse TV een programma gebracht waarin hij spreekt met Salman Rushdie. Een andere schrijver die jarenlang met bescherming leefde vanwege eveneens dodelijke bedreigingen, vanuit een iets andere hoek.

En ook op Sicilië gebeurt het een en ander. Ten eerste is Rosario Crocetta er recent gekozen tot President van de Siciliaanse regio. Als ex-burgemeester van Gela is Rosario een bekende persoonlijkheid die de strijd tegen de mafia serieus neemt. Ook hij leeft al jaren met lijfwachten. Crocetta stelde meteen de in Italië wereldbekende zanger Franco Battiato aan als wethouder van Cultuur. Battiato wil geen salaris. En hij wil ook geen wethouder genoemd worden: “Noem mij maar Franco.” Lucia Borsellino, de dochter van de in 1992 met een bomaanslag om het leven gebrachte magistraat Paolo Borsellino, wordt wethouder van Gezondheid. “Het wordt een Regionale regering van intellectuelen” stelt Crocetta trots.

En van vandaag is het bericht dat 45 miljoen aan bezittingen van de beruchte Messina Denaro in beslag is genomen in Castellammare di Golfo. Denaro- bijnaam ‘Diabolic’ – is de huidige hoofdman van Cosa Nostra.  

En tussen Napels en Sicilië zijn vanmorgen vroeg 11 arrestaties gedaan in het kader van ‘Operatie Gringia’. In de plaats Vibo Valentia, in Calabrië. De opgepakte personen worden verantwoordelijk gehouden voor hinderlagen, moorden en pogingen tot moord in de afgelopen twee jaar, in een bloedige vete tussen clans van de ‘ndrangheta. De laatste twee doodvonnissen werden binnen twintig dagen uitgevoerd, tussen eind oktober en half november. 

Advertenties

1 reactie so far
Plaats een reactie

positief bericht!

Reactie door viaconlocina
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: