La Tana


Bommen
mei 19, 2012, 9:30 am
Filed under: Italië, Mafia, Terreur | Tags: , , ,

De Italiaanse doos van Pandora staat weer open

Vandaag ontploften drie bommen in Brindisi, gemaakt uit gasflessen, bij een school die de naam Morvillo-Falcone draagt. Een meisje van 16 jaar is door de explosie omgekomen, een tweede vecht voor haar leven in het ziekenhuis, maar lijkt nu – 13.35 – toch te zijn overleden. Maar rond 18.00 wordt gesteld dat haar toestand ernstig, maar stabiel is. Nog eens zeven zijn gewond.

Morvillo was de echtgenote van antimafia rechter Falcone. Het echtpaar en meerdere lijfwachten kwamen om in de zware explosie bij Capaci, op 23 mei 1992. Dat is vrijwel exact twintig jaar geleden. Bovendien komt vandaag de ‘Antimafia karavaan’ in de stad Brindisi aan.

Diverse bombrieven in de afgelopen week kwamen aan in het noordwesten van Italië, en in het zuidelijke Cosenza waar brieven aankwamen bij de redacties van Calabria Ora en de Gazzetta del Sud.

In Genua begon het twee weken terug met het knieschot op de directeur van Ansaldo nucleare, daarna kwamen bombrieven aan bij kantoren van Equitalia, het publiek/private bedrijf dat gaat over het innen van belasting.

De ondertekening van die brieven is steeds Nucleo Olga, Federazione anarchica informale, Fronte rivoluzionario internazionale. De ‘Informele Anarchistische Federatie’ dus, of FAI.

In de afgelopen weken hebben ook demonstraties en manifestaties plaatsgevonden tegen het terrorisme, in Genua en Turijn.

Hoewel het voor de hand lijkt te liggen te kijken naar de FAI als mogelijke structuur die de explosieve daders voortbrengt, is het van belang veel breder te kijken. Italië is bij uitstek het land van de extreme manipulaties. Niet alleen in de media, maar zeker ook als er bommen afgaan. Wie heeft belang bij welke chaos? De Italiaanse regering is nu geconcentreerd op het terrorisme van de afgelopen weken, en de optie militairen in te zetten ter bescherming van over de duizend ‘mogelijke doelen’ is al een aantal keren genoemd in de afgelopen dagen.

De naam van de school in Brindisi geeft te denken. Het is goed mogelijk dat er achter deze aanslag geen ‘anarchisten’ zitten, maar mafiosi.

Berlusconi is weg, en de mafia-bommen keren terug? De laatste reeks bommen was in 1993.

Overal in Italië zijn vanavond manifestaties tegen de bommenterreur.

Een tiental dagen geleden werd een bom geplaatst in de auto van de voorzitter van de Associazione antiracket (de anti-pizzo, of anti-afpersings vereniging) in Mesagne, een plaatsje dicht bij Brindisi. En op 9 mei zijn 16 mensen van lokale mafiose misdaadclans in Puglia gearresteerd. Deze feiten lijken in verband te staan met de Sacra Corona Unita (SCU), zoals de georganiseerde misdaad in de hak van Italië heet, en de bomaanslag bij de school in Brindisi vandaag. Aldus de Corriere della Sera

Maar in Il Fatto Quotidiano wordt een andere mogelijkheid geopperd. De schrijver gaat ervan uit dat het onwaarschijnlijk is dat de SCU achter de aanslag zit, omdat ze geen herrie willen schoppen omdat dat slecht voor de zaken is, en omdat niet eerder in een mafia-aanslag kinderen het doelwit waren. Enzo Di Frenna zoekt de opdrachtgevers in oude Italiaanse onbekenden: “ontspoorde delen van de staatsmacht, die sinds jaren een pact hebben met de grote criminele organisaties. /../ Ik heb de indruk dat de opdrachtgevers de leden van die ‘zwarte koepel’ zijn – samengesteld uit vrijmetselarij, corrupte politiek, ontspoorde delen van de geheime diensten en financiële speculanten – die sinds decennia Italië in de greep houdt. De veranderingen doet hun macht op zijn grondvesten schudden. Ze voelen zich bedreigd. En dus bedreigen ze. Op de gewelddadigst mogelijke manier.”

16.55 – De procureur van Lecce, Cataldo Motta vertelt me aan de telefoon dat de mogelijkheid van een aanslag door de SCU “de minst waarschijnlijke is”, en: “de aanslag in Mesagne op de voorzitter van de ‘anti-racket’ vereniging heeft hier niets mee te maken.”  De mogelijkheid van ‘de zwarte koepel’ sluit hij niet uit. Of een link met de ‘anarchistische’ aanslagen in Genua? Motta: “Daar hebben de onderzoekers veel meer aanwijzingen. Hier hebben we geen enkele duiding over de afzender.”

22.22 – Laatste update van vandaag:

In nogal wat Italiaanse artikelen en commentaren hoor ik: “Er zijn teveel toevalligheden.” Eén van die toevalligheden is bijvoorbeeld dat de dochter van Toto Riina, de gevangen zittende capo dei capi, die van de ‘wrede mafia van de bloedbaden’, sinds enkele weken vlakbij Brindisi woont.

[wordt vervolgd]

Advertenties

2 reacties so far
Plaats een reactie

[…] bij de redacties van Calabria Ora en de Gazzetta del Sud. In Genua begon het met …See on lacile.wordpress.com Share this:TwitterFacebookVind ik leuk:LikeWees de eerste om post te […]

Pingback door Bommen « La Tana « goodthingsfromitaly

[…] in hand ingewikkelde schaduwballetten dansen. Een week na het knieschot in Genua volgde immers de bomaanslag op de school in Brindisi. Ook dat bleek om een dader te gaan die alleen had gehandeld. Al zijn de motieven van de […]

Pingback door Knieschot Genua, mei 2012 « La Tana
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: