La Tana


Genua, G8, 2001
Genua, 27 januari 2012 

OPEN BRIEF: 

AAN DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK,
DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN,
DE MINISTER VAN JUSTITIE 

Meneer de president, ministers,

Ik schrijf om U te wijzen op de ernstige nalatigheid door de Italiaanse Staat ten aanzien van 300 Italiaanse en buitenlandse burgers die al jaren op een schadevergoeding wachten.

De rechtbank van Genua veroordeelde in de Eerste en Tweede graad, 46 politieagenten, gevangenisbewakers, artsen en verplegers voor het geweld en de martelingen tegen de demonstranten die zijn aangehouden en gearresteerd in de kazerne Bolzaneto in Genua, gedurende de G8 in Genua, 2001.

Niettegenstaande de veroordelingen heeft tot nu toe geen enkele eisende partij zelfs maar een euro voorlopige compensatie ontvangen. In de tussentijd hebben talrijke slachtoffers van het ongerechtvaardigde politiegeweld zich tot medisch-psychologische hulp gewend, waarvan ze de kosten dus zelf dragen, in een poging het trauma van die dagen te verwerken.

Niemand van de veroordeelden is geschorst of verwijderd van zijn werk.

Ik vraag de President van de Republiek en de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie om een onmiddellijke interventie, opdat de Italiaanse Staat in ieder geval de slachtoffers van het machtsmisbruik en het geweld door de eigen werknemers en ambtenaren financieel schadeloos stelt.

Ik vraag aan de President van de Republiek, de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie, om in naam van de Italiaanse Republiek excuses aan te bieden aan alle demonstranten die in juli 2001 slachtoffer zijn geworden van het geweld door de politie in de Diaz-school, in de Bolzaneto kazerne, op de straten en pleinen van Genua.

Ik dring erop aan dat de President van de Republiek en de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie de veroordelingen in de Eerste en Tweede graad van de processen ‘Diaz’ en ‘Bolzaneto’ gaan lezen. Ik ben er zeker van dat er na deze lezingen geen twijfels meer kunnen bestaan in de onmiddellijke erkenning van het aan de eisers verschuldigde bedrag, zowel qua financiële compensatie, als in termen van excuses door de Republiek die U vertegenwoordigt.

Ik dring ook aan op het voorkomen van verdere vertraging in de overdracht van de handelingen aan de Hoge Raad om de overschrijding van de procestermijnen te voorkomen in de processen ‘Diaz’ en ‘Bolzaneto’.

Enrica Bartesaghi
Voorzitter ‘Comité Waarheid en Justitie voor Genua’

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: