La Tana


Proces Diaz G8/2001/2011
november 29, 2011, 11:22 am
Filed under: Democratie, Europa, G-8, Italië | Tags: , , , ,

Proces Diaz, Genua 2008

Marco Preve in la Repubblica Genova:

Afgelopen vrijdag is een vrachtwagen volgeladen met documentatie van het Diaz proces (G8/2001/extreem politiegeweld) waarin 24 personen in hoger beroep al zijn veroordeeld, vertrokken uit Genua, om de lading in Rome af te leveren bij het Hof van Cassatie. Onder de veroordeelden zijn meerdere topfunctionarissen van de Italiaanse politie, zoals Gianni De Gennaro (nationaal hoofd politie/veiligheidsdiensten), Francesco Gratteri (hoofd antimafia, antiterreur), Spartaco Mortola (ex-hoofd ‘politieke politie’ Digos, Genua, nadien gepromoveerd).

Door nalatigheid “van juridische functionarissen in Rome” is de overdracht van de documenten naar het Hof van Cassatie enorm vertraagd, aldus Mario Torti, procureur-generaal van het gerechtshof in Genua. De documenten hebben anderhalf jaar liggen verstoffen, met als resultaat dat het proces en de stukken riskeren niet binnen de voorgeschreven termijnen te arriveren bij het Hof van Cassatie.

Het comité Waarheid en Justitie verzocht al om een inspectie door het ministerie van Justitie. De vereniging Democratische Magistratuur wees op ‘precieze aanwijzingen van het Europese Hof van de Mensenrechten’ die stellen dat bij misdrijven waarin vertegenwoordigers van de instituties terechtstaan, overschrijding van de procestermijnen altijd moet worden voorkomen.

Recent is over de gebeurtenissen in Genua de documentaire Black Bloc uitgekomen. Regie: Carlo Bachschmidt. Productie: Fandango.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: