La Tana


Bom [Calabria]
januari 5, 2010, 10:09 am
Filed under: 'nDrangheta, camorra, Europa, Gomorra, Italië, Vaticaan | Tags: , ,

Een paar dagen terug is een bom ontploft voor de deur van de Procura Generale (Paleis van Justitie) van Reggio Calabria.

Dat het om een aanslag van de ‘ndrangheta zou gaan lijkt buiten kijf.

Roberto Saviano schrijft er vandaag over in La Repubblica, en noemt het een boodschap die mogelijk pas het begin is van een geweldsstrategie van de criminele organisatie, waar onmiddellijk op gereageerd moet worden door de betreffende politieke autoriteiten:

“De criminele organisaties zijn belangrijk: alleen al met de coca factureren de clans 60 keer zoveel als Fiat. [..] Er is berekend dat de ‘ndrangheta en de camorra samen goed zijn voor het doorsluizen van 600 ton coca per jaar, en dat is een groffe schatting. De ‘ndrangheta koopt in voor 2.400 euro per kilo, en verkoopt het spul voor 60 euro per gram. [..] Dit afgezet tegen de leidende bedrijven die veel minder winst maken, voldoet om de macht te begrijpen van de criminele organisaties in dit land, en in Europa.”

Maar er is beslist ook een positieve kant aan dit verhaal. Na de aanslag riep een sms bericht de burgers van Reggio Calabria op naar Via Cimino te komen, de weg waaraan het gerechtsgebouw ligt waar de bom was afgegaan. Op de zo onmiddellijk georganiseerde sit-in waren borden meegebracht met daarop de tekst: ‘Basta met de stilte. Tegenaanval. Solidariteit met de magistratuur.’

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: