La Tana


Het Dagelijkse Feit

Il Fatto Quotidiano is een nieuwe Italiaanse krant. Het eerste nummer kwam eind september uit. Het redactioneel commentaar van gisteren door Antonio Padellaro geeft een klein inzicht in de dynamiek die is ontstaan na het voorval met de ‘mini-Dom’. Hieronder een snelle vertaling:

“We leven in lastige tijden en dus is het nodig om een aantal punten te fixeren waaraan wij van ‘Il Fatto Quotidiano’ (Het Dagelijkse Feit) ons willen houden.

Ten eerste. Silvio Berlusconi is doelwit geweest van een verbijsterende en gewelddadige agressie die in eenieder de meest scherpe veroordeling moet losmaken. Zijn bebloede en lijdende gezicht is een zwarte bladzij voor ons land.

Ten tweede. De auteur van de agressie is een psychisch labiele persoon, sinds tien jaar onder behandeling voor mentale problemen, en dat is genoeg voor de ontleding van de aard van het gebaar.

Ten derde. Gisteren heeft het zeer gevierde veiligheidsapparaat van Berlusconi gefaald over de hele linie. Men moest en kon voorkomen dat de geagiteerde man in de buurt van Berlusconi kwam, ook omdat zijn gedrag al onmiddellijk als verdacht was opgevallen.

Ten vierde. De kwestie van het bedorven (politieke) klimaat dat de agressie heeft geprovoceerd is hier niet op zijn plaats, gezien de persoonlijkheid van de agressor. Maar als we het probleem stellen van wie dit klimaat heeft gecreëerd onderschrijven we het oordeel van Rosy Bindi: de verantwoordelijke voor dit klimaat is wie sinds maanden alle instituties van dit land aanvalt, vanaf de president tot het Constitutionele Hof, tot de magistratuur.

Ten vijfde. Onmiddellijk hebben de Berlusconiaanse politieke en journalistieke ‘leren koppen’ zich gemobiliseerd om de jacht op de politieke en journalistieke oppositie te openen. We laten hen weten dat we ons geen millimeter zullen terugtrekken van onze burgerlijke en rigoureuze tegenpositie ten overstaande van de slechtste regering van de republikeinse geschiedenis.”

Update, wederom een kleine vertaling van een stuk uit Il Fatto, over de ontstane ‘dynamiek’ sinds de ‘mini-Dom’:

“Vanochtend heeft Fabrizio Cicchitto de fractieleider van de PdL (een P2 man van die partij van Berlusconi die eerst ‘club’ was-CL) Il Fatto Quotidiano en journalist Marco Travaglio aangewezen als morele opdrachtgevers van de vileine agressie tegen Berlusconi door de psychisch labiele Massimo Tartaglia.

Cicchito zei: “De hand van wie Berlusconi aanviel was gewapend door een meedogenloze haatcampagne: laat iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen.” Hij voegde eraan toe: “Deze campagne is gevoerd door de persgroep Repubblica-L’Espresso, de ochtendkrant van de rechtbanken Il Fatto, de tv-uitzendingen van Santoro Annozero’ en door die media-terrorist Marco Travaglio.”

Het moet iedereen duidelijk zijn dat vanaf dit moment de journalisten van Il Fatto Quotidiano, net als de andere personen die door Cicchitto op een lijst zijn gezet, nu gevaar lopen. De keiharde woorden van deze belangrijke exponent van de relatieve meerderheidspartij maakt ons allemaal tot doelwit. Maar we zijn niet buitensporig bezorgd. /../”

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: