La Tana


Rosario Crocetta
november 24, 2009, 3:53 pm
Filed under: 'nDrangheta, camorra, Europa, Italië, Mafia | Tags: , , ,

Rosario Crocetta was burgemeester van Gela, een Zuidsiciliaanse kustplaats, met vooral veel gore, gevaarlijke olie-installaties, en een bepaald hoog mafioos gehalte. In het Nederlands vertaald luidt zijn naam letterlijk Rozenkrans Kruisje. En ja, hij is katholiek. Hij is ook homo en communist, hij spreekt arabisch en schrijft gedichten. En hij maakte in Gela mogelijk dat de strijd tegen de mafia nieuwe inhoud, vorm en gewicht kreeg. Een vrij groot aantal ondernemers uit Gela diende onder zijn burgermeesterschap aanklachten in tegen hun afpersers, en ze betalen het zogenaamde ‘protectiegeld’, de pizzo, niet meer, maar het percentage ondernemers dat deze stap aandurft is nog steeds veel te klein. Op Sicilië betaalt ongeveer 80% van de ondernemers de pizzo, en dat kan een lage schatting zijn. En nu is Crocetta burgemeester af. De communistische partijen waaraan hij zich had verbonden zijn ter ziele en terugkomen als burgemeester van Gela kon niet meer wegens het verstrijken van het maximum aantal termijnen. De burgers van Gela zien zijn vertrek met lede ogen aan. De Italiaanse Democratische Partij (PD) stelde hem vervolgens kandidaat voor het Europarlement, waarin hij is gekozen; in Gela haalde hij 70% van de stemmen. Dat heeft hem gered, want zonder politieke positie in Italië wacht hem een wisse dood. Daar is hijzelf zeker van. Hij wordt zwaar bedreigd door de mafia. In Italië gaat hij vergezeld van ten minste 4 lijfwachten. Bedreigingen, intimidaties en regelmatig een ternauwernood verijdelde aanslag zijn regelmatige kost voor Crocetta.

In Straatsburg krijgt hij ook bescherming.

Maar in Brussel krijgt Crocetta geen bescherming. Rara hoe kan dat? Brussel ligt niet ver van Duisburg. En het is bekend dat de ‘ndrangheta (de Calabrese georganiseerde misdaad) in Brussel op een enkele dag 28miljoen euro witwaste door er een hele wijk op te kopen (zie: boek ‘Bloedbroeders’).

Hoe kijkt Europa’s Brussel naar macht en bestaan van de Italiaanse mafia, in bv de economie, or for that matter, de politiek zelve, maar vooral ook in termen van veiligheid voor haar eigen Europarlementariërs?

Advertenties

1 reactie so far
Plaats een reactie

[…] ook op Sicilië gebeurt het een en ander. Ten eerste is Rosario Crocetta er recent gekozen tot President van de Siciliaanse regio. Als ex-burgemeester van Gela is Rosario […]

Pingback door Italiaanse antimafiose ontwikkelingen? « La Tana
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: