La Tana


shock-therapy
oktober 30, 2009, 6:39 pm
Filed under: camorra, Democratie, Europa, Gomorra, Italië, Mafia, Media | Tags: , ,

Ok dan. Wat ik ervan vind? Van de ‘video maffiamoord schokt Italië’?

Ik vrees dat de schok helemaal geen schok is, want na een heleboel schokken gebeurt er helemaal niets meer. Dan is er terreur, en angst.

la-sanita-palazzo-sanfelice-08-07.thumbnail

Sanità, waar de moord werd gepleegd, is een laaggelegen oude Napolitaanse volksbuurt, qua camorra dichtheid te vergelijken met buurten als Forcella en de Quartieri Spagnoli, of ook Scampia, waar de film Gomorra werd gedraaid. Weet U nog? Die schokkende film over dat schokkende boek, van die schokkend jonge schrijver die zo schokkend ernstig wordt bedreigd door de schokkend gevaarlijke Casalesi-clan van de camorra. Hoe schokkend kan het zijn dat de andere Napolitaanse clans eigenlijk ‘maar’ gangsters zijn, terwijl de Casalesi-clan uit Casal di Principe echte ‘mafia’ is?

En wat zou U eigenlijk doen als op het moment dat U voor de winkel staat en misschien uit Uw crisiskraslot dit keer maximale winst gaat halen, een heuse executie, een moord in koelen bloede plaatsvindt? Een Napolitaanse weet vanaf haar kindertijd dat “als je niet goed kijkt naar een misdrijf, niemand je er later van kan beschuldigen het delict te hebben zien gebeuren”. Noem het maar een deel van het overlevingspakket dat ieder kind onder begeleiding vormt en meekrijgt, al hangt veel af van de precieze geografische plaatsbepaling en een paar andere aspecten.

Een paar mogelijke houdingen:

Onverschilligheid op zijn janboerenfluitjes met opgehaalde schouders: “Wattebbikkermeetemaakkuh?” Om daarna met langzame maar zekere tred Uw tocht te hervatten?

Of dapperheid? Getuigen over de moord, terwijl er nogal wat verschrikkelijke verhalen zijn over de steeds meer uitgedunde en niet nagekomen garanties voor de veiligheid van ‘getuigen van justitie’? Steeds meer van die dapperen bevinden zich inmiddels in een toestand van volkomen paniek ten aanzien van hun eerder zo gegarandeerde veiligheid.

Of kiest U toch maar voor de angst? Een snelle aftocht?

De aan te nemen houdingen zijn beperkt, en het is geen toeval dat de Italiaanse diaspora opnieuw snel groeit.

De regering van het Italiaanse land zegt tegen de mafia, camorra en ‘ndrangheta op te treden, maar het leeuwendeel van de Italiaanse magistratuur is daarvan niet overtuigd. De regering van het land wordt geleid door een man die bekend staat van barokke thuisfeesten, ‘iets met een minderjarig meisje’, nogal veel prostituees en nogal veel cocaïne. Cocaïne wordt in het algemeen verkocht door de mafia. Het Napolitaanse afvalprobleem bestaat nog, en groeit. En intussen heeft ook Palermo een ernstig afvalprobleem. Deze regering heeft een ondersecretaris uit het dorp van de Casalesi, die door Berlusconi himself op Economische Zaken werd gezet. Dat hoeft niets te zeggen natuurlijk, maar de man wordt door ten minste vijf spijtoptanten geduid als man van de camorra in Rome. Ergo: als de staat en de camorra en de mafia verbonden zijn…

Wat zou U eigenlijk doen in zo’n spookhuisconstructie?

Advertenties

4 reacties so far
Plaats een reactie

Hallo blogger. Ik kom er zo snel niet achter wie je bent, maar we delen een interesse voor de maffia. Sterker nog, ik ben bezig met een boek en zou je graag willen spreken. Kun je me een mailtje sturen?

Reactie door Koen Voskuil

[…] shock-therapy […]

Pingback door Co.Co.Cosentino « La Tana

[…] in Nederland, op de blogs van diverse Italië-correspondenten (1, 2) viel het filmpje […]

Pingback door Mijn man was gewoon een bankrover « Napels zien en …

Hoi blogger,

Ook ik ben op zoek naar mensen die mijn interesse in de maffia delen.

Zou je mij willen mailen?

Mvg, Dave
daverapmund@hotmail.com

Reactie door Dave
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: