La Tana


Pluk Ze
mei 13, 2009, 10:13 am
Filed under: camorra, Europa, G-8, Gomorra, Italië, Media, Napels, vuilnis | Tags: , , , , , ,

Tussen Casal di Principe, Santa Maria La Fossa en Grazzanise ligt een terrein dat een status van nationaal strategisch belang heeft gekregen.

ghediniEen groep activisten van de Italiaanse Legambiente nam er op een nacht in de afgelopen week poolshoogte, want: “Er liggen bergen afval opgehoopt zonder enige controle op milieu of gezondheidsschade, en dagelijks komt er afval bij uit alle delen van de de regio Campania.”

Het terrein waar het afval wordt gestort is eerder in beslag genomen in het kader van de Italiaanse ‘Pluk Ze’ wetgeving; het was van de – gevangen zittende –  camorra-boss Francesco Schiavone, bijgenaamd Sandokan. Op het terrein was een bedrijf gepland voor streekproducten.

Iets meer dan een jaar geleden leidden de burgemeesters van Santa Maria La Fossa en Grazzanise een groots protest van de lokale bevolking. Na een machtsstrijd met het ‘Commissariaat voor de Afval Noodtoestand’ gaven ze toch toestemming voor de aanleg van twee tijdelijke plekken voor ongeveer 90.000 kubieke meter afval.

Volgens Legambiente ligt er nu minstens een miljoen kubieke meter afval, “die dagelijks groeit want de noodtoestand is niet afgelopen, maar is slechts verplaatst, naar buiten de steden.”

Op het terrein wordt allerlei afval gestort, ongesorteerd. En dus kan het niet worden verbrand in de vuilverbrander van Acerra, die overigens op zijn vroegst over een half jaar in bedrijf zal zijn.

Om het terrein heen liggen allerlei land-en tuinbouw en veeteelt bedrijven. De perziken en aardbeien worden besproeid met het vervuilde grondwater.

Iets verderop zijn minstens zes afvalstortplaatsen. Sommige niet actief, maar ook niet helemaal afgeschreven. Tonziello, de deskundige van Legambiente: “De paradox is dat het bij wet buiten de wet is geregeld. Als privé personen deze dingen hadden gedaan, dan waren ze de gevangenis ingegaan. Misschien is het echte mirakel van Berlusconi dat hij iedereen en alles tot zwijgen heeft gebracht.”

[Onvolledige vertaling van artikel uit La Repubblica.Napoli]

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: