La Tana


Operazione Eolo en mediascheten
mei 6, 2009, 11:17 am
Filed under: Italië, Mafia, Media, NL | Tags: , , , , , ,

Gisteren werd ik gebeld door de Vlaamse Radio Nostalgie met vragen over de ‘windenergie parken’ op Sicilië, waarmee Cosa Nostra Europese subsidies zou opstrijken.

pastallanorma

Het bericht had ik iets eerder met een half oor op de Nederlandse Radio1 gehoord, en na wat surfen op het web bleek de NOS het bericht op de site te hebben staan. Evenals het blad FEM, dat een artikel over de kwestie baseerde op een artikel uit de Financial Times.

Maar eigenlijk wist ik er weinig tot niets van. In het nogal melige telefoongesprek met Dimitri van Radio Nostalgie beloofde ik een ‘Siciliaanse telefoonronde’ te zullen houden. En zo kwam ik in gesprek met de openbaar aanklager in Palermo, Piero Padova, een van de onderzoeksrechters in Palermo die de betrokkenheid van Cosa Nostra in de Siciliaanse windparken gerechtelijk onderzoekt onder de titel ‘Operazione Eolo’.

Door mijn informatie direct bij *de bron* te halen werd me duidelijk dat de copy’npaste verslaggeving van FEM en NOS en vandaag ook de Volkskrant, zacht uitgedrukt bepaald rommelig is, en iets harder uitgedrukt: onjuist is.

De Europese ‘windsubsidies’ maken geen deel uit van het Siciliaanse onderzoek. (Alle stukken in het Nederlands over de kwestie op het web spreken over die Europese subsidies als primair doel van de Siciliaanse mafia in windzaken…)

Volgens Piero Padova gaat het in hun onderzoek ‘Eolo’ wel om het volgende:

– mafiose infiltratie in de provincie Trapani (west-Sicilië) door de belangrijkste mafia-familie van het plaatsje Mazara Del Vallo, die er vooral op gericht is de *controle* over het territorium in hun handen te houden. (De klassieke mafiose attitude).
– een gemeenteraadslid had bevriende bedrijven voorrang gegeven boven andere gegadigden voor het bouwen van de windparken. (De klassieke politieke attitude).
– hierover kunnen vervolgens allerlei smeergelden geheven worden. (De klassieke economische attitude).
– en de mafia-familie kan op die manier bv. beslissen wie er mag gaan
werken, etc.

– en nee: “Het onderzoek gaat niet over fraude met Europese subsidies.”

– en nee: “Het onderzoek gaat niet over inferieure bouwsels, materialen of iets van dien aard.”

Tel als toetje bij deze Siciliaanse kwesties op dat de Italiaanse minister van Justitie, Alfano, vrij recent een belangrijke en moedige norm ongedaan maakte die stelde dat de ondernemers die door mafiosi onder druk worden gezet om ‘pizzo’ te betalen, (het afpersings/protectiegeld) hiervan verplicht aangifte moeten doen, op straffe van uitsluiting van Confindustria.

De redenen voor Alfano om die norm – die al tot positieve resultaten had geleid – faliekant af te wijzen? De lucratieve windeieren van toch weer die amici van de amici van de amici?

Advertenties

4 reacties so far
Plaats een reactie

Je had Quote ook wel even mogen noemen 🙂

http://www.quotenet.nl/biz/maffia_duikt_op_windmolens.php

Reactie door Henk

[…] 2000 in Italië correspondent was voor Trouw, beloot er eens een telefoontje aan te wagen voor haar weblog. Toen werd volgens haar duidelijk dat het onderzoek van het Italiaanse Openbaar Ministerie zich […]

Pingback door Windmolenzwendel maffia blijkt canard | Groen

Ha die Cecile!
Goed staaltje journalistiek vakvrouwschap!
Bellisimo.. Anja

Reactie door Anja Vink

Ja, erg leuk om NOS en VK etc. te betrappen op onjuiste berichtgeving, maar na mijn publicatietje volgde slechts grote stilte.
Ook De Pers nam het onjuiste bericht nog even over, en nb de FT vroeg aan een milieu-organisatie of de hoek ‘misdaad / milieu’ de organisatie een positieve opmerking aan het adres van de FT kon ontlokken.

Daarbij valt me ook op dat ook mijn bevindingen niet goed worden gelezen (iig door het ‘groenblog’) want: ik heb beslist het vermoeden dat de mafia wel euro-subsidies opstrijkt, maar: dat is geen deel van het onderzoek in Palermo, wat door iedereen als ‘bron’ wordt aangegeven in deze kwestie.
Ach nou ja.

Reactie door ©cecile landman
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: