La Tana


Censuur.
april 23, 2009, 9:49 pm
Filed under: Europa, G-8, G-B, Italië, Media

Het wordt steeds fraaier, of eigenlijk het tegenovergestelde daarvan.

Enrico Deaglio is een bekende Italiaanse journalist (weekblad Diario, diverse TV programma’s en documentaires). Met twee collega’s maakte hij de documentaire ‘Fare un Golpe e Farla Franca‘ over de fataal gewelddadige G8 van 2001 in Genua. Geweld door de politie autoriteiten wel te verstaan.

g8genova01

In een van de processen over die G8, de Bolzaneto zaak, werd de uitspraak gedaan dat de uitspraak ‘marteling’ niet kon worden gedaan: omdat die term in het Italiaanse strafrecht niet bestaat. De zaak ‘Bolzaneto’ wordt vervolgd in hoger beroep.

In de zaak Diaz kwam het Hof in Genua vorig jaar november tot de uitspraak dat de aangeklaagde topfunctionarissen van politie onschuldig waren… Ook in die zaak is pas hoger beroep aangetekend.

De documentaire over de G8 van 2001 zou worden vertoond in de Romeinse bioscoop Aquila. De organisatie met debat na met de drie auteurs lag in handen van de Democratische Partij (PD). Alles was klaar, vertelt het artikel in La Repubblica, ware het niet dat een paar uur voordat de documentaire zou worden vertoond het Campidoglio (Stadhuis Rome) het gebruik van de zaal voor de vertoning heeft verboden.

“Dit is censuur. De motivering van het verbod is nog absurder, er wordt gezegd dat het niet mag omdat het een politiek initiatief is. En sinds wanneer is het verboden om politiek te bedrijven? Zijn we terug bij de tijden van Il Duce?” zegt Cremagnani, een van de auteurs in het artikel.

Per telefoon schijnt burgemeester Alemanno zich verrast te hebben getoond, en  ontkende van de kwestie te weten.

Intussen heeft mr. B weer een nieuw balletje opgegooid: de G8 top die dit jaar weer in Italië plaatsvindt zou in het door de aarbeving in brokstukken uit elkaar gevallen l’Aquila moeten worden gehouden in plaats van op het Sardijnse eilandje La Maddalena.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: