La Tana


Bevende Aarde
april 6, 2009, 7:00 pm
Filed under: Italië | Tags: , ,

Het is een uiterst vreemde gewaarwording. Het lijkt op dronkenschap, tot je beseft dat niet jij beweegt, maar de rest. Alsof je op een slingerend schip staat, ook al zit je aan een buro in een kantoor midden in de stad. Bijna zeeziek kun je je voelen, en misselijk. Tot je ineens dringend weet: naar buiten! Naar open ruimte! Nu!

images

Eind september 1997 beefde de aarde onder Assisi, Colfiorito en Foligno. ’s Nachts had de aarde gebeefd tot in Rome. ’s Ochtends beefde de aarde weer en weer was het tot in Rome te voelen. Ook afgelopen nacht was dat zo.

“Ik werd wakker gemaakt door mijn vrouw die het had gevoeld. Op dat moment voelde ik de bevingen vijf lange seconden, en het was vreselijk. Een verschrikkelijke ervaring, met het geluid van de meubelen en de ramen die knarsten en rammelden. We wisten niet wat te doen, totdat we begrepen dat het epicentrum bij l’Aquila lag,” vertelt C in Rome.

mappa_sismica_italia

De aardbeving van afgelopen nacht iets ten oosten van l’Aquila volgt op maanden van aardschokken in die omgeving. Het schijnt elk jaar zo te zijn, vaker voor te komen, maar ditmaal had Giampaolo Giuliani, onderzoeker van de laboratoria van de Abruzzese Gran Sasso van het nationale instituut voor nucleaire techniek, al gewaarschuwd voor een sterkere beving. Maar … hij werd niet serieus genomen en zelfs aangeklaagd wegens het schoppen van paniek, door het hoofd van de protezione civile (burgerbescherming) Guido Bertolaso.

Recent Earthquakes: Orfeus – Observatory and Research Facilities for European Seismology

Update – L’Unità schrijft vandaag, 9 april 09:

Op het forum van een lokale website in l’Aquila werd geschreven over de aardschokken die al maanden duurden. Zo schreef Carlo: «Laten we hopen dat de schokken ophouden en dat er niet een … echte sterke komt…». Gedateerd 3 april, 14.31 uur.

Lilli schrijft, ook op drie april: «Na de twee schokken van vanochtend heb ik naar het kantoor van de burgemeester gebeld om vervroegde sluiting van de scholen voor te stellen, voor de Paasvakantie. Ik kreeg het antwoord dat onze burgemeester daarover al in vergadering was, gezien anderen hem hadden gebeld met hetzelfde verzoek». [..]

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: