La Tana


150.000 tegen mafia, camorra, ‘ndrangheta

Drie dagen lang werd in Casal di Principe en Napels groots gemanifesteerd tegen mafia, camorra en ‘ndrangheta. De organisatie Libera van Don Luigi Ciotti organiseert ieder jaar een grote manifestatie tegen de Italiaanse georganiseerde misdaad.

libera

Dit jaar was de manifestatie in Napels. Er kwamen 150.000 mensen uit het hele land op af. Van de jongeren van de Calabrese organisatie Ammazzatecitutti, tot familieleden van omgekomen onschuldige slachtoffers. Het afsluitingsritueel van deze manifestaties is altijd het voorlezen van de immer groeiende lijst met namen van de doden. Toen stond tot grote verrassing van velen een geëmotioneerde Roberto Saviano ineens op het podium op het Piazza Plebiscito. Hij sloot het voorlezen van de namenlijst af met de zes namen van de vermoorde Afrikanen, die vorig jaar september in Castel Volturno werden doodgeschoten door een inmiddels opgepakte groep camorristen.

Op een ander vlak, maar eigenlijk niet: de ‘docutrash’ film Wasting Naples is af. Het onderwerp is het afvalprobleem dat alles behalve opgelost is. Afgelopen week stelde het Italiaanse ministerie van Milieu dat in Bagnoli, ten westen van Napels, een aantal zones meteen gesloten moet worden vanwege de te hoge concentraties gif in grond en water. Bagnoli is een dichtbevolkte buurt waar voorheen de zware industrie Italsider stond.

Una montagna di balle is de Italiaanse titel van de docu-trash. Zie hier de trailer. Of hier in het Engels.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: