La Tana


Handtekeningen voor Roberto Saviano

Hij schreef een boek waarin hij jaren informatie van onderzoeksrechters en uit processen verwerkte. Het gebied dat hij van binnenuit beschrijft, waar hij woonde en rondreed op zijn Vespa ligt in en om Napels. Sinds het boek uitkwam zijn er meer dan een miljoen van verkocht, in diverse talen.

Het gaat over een gebied waar, zoals de burgemeester van Napels recent verklaarde: “Rekeningen voor elektra of huur worden betaald in ruil voor stemmen op specifieke politici.”

Al voor het boek Gomorra uitkwam werd Roberto Saviano na de publicatie van een artikel in het weekblad L’espresso bedreigd door de Casalesi-clan van de camorra. De clan lijkt op de Siciliaanse Cosa Nostra, wat betekent dat de macht reikt tot in de Romeinse politiek en stevige bases heeft in andere essentialia van machtsstructuren zoals cementindustrie, afval, en de dagelijkse dodelijke riedel van drugshandel en afpersing. De gevangen zittende leider Francesco Schiavone van de machtigste groep binnen de Casalesi-clan draagt de bijnaam ‘Sandokan’. “De groep Schiavone betaalde lonen voor een totaal van over 5miljoen euro per jaar”, zeggen de onderzoeksrechters.

De laatste bedreigingen tegen Saviano worden bloedserieus genomen. Hij zou voor de kerst worden gedood luidt het, mogelijk worden ‘opgeblazen’ op de weg tussen Rome en Napels, samen met de escorte die hem moet beschermen.

Er loopt nu een handtekenactie voor Roberto Saviano, waartoe Dario Fo, Günter Grass, Orhan Pamuk, Mikhail Gorbaciov, Desmond Tutu en Rita Levi Montalcini hebben opgeroepen. Inmiddels steeg het aantal mensen dat tekende tot boven de 115.000.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: