La Tana


G8 Genua 2001 ‘Diaz’ proces – zeven jaar later
juli 21, 2008, 12:04 am
Filed under: Italië, Media | Tags: , , , , , , , , , , , ,

“De feiten die we illustreerden zijn zo bijzonder ernstig omdat ze de democratie zwaarder bedreigen dan de gegooide molotov cocktails,” aldus rechter Enrico Zucca.

In het proces over de inval in de Diaz-school in Genua wordt november dit jaar de uitspraak verwacht tegen Italiaanse topfunctionarissen van politie, geheime dienst en anti-terrorisme. Remember? Die G-8 top van 2001 in Genua, met veel protest, en veel, heel veel geweld van de autoriteiten.

De afgelopen week eisten de onderzoeksrechters in de Diaz-zaak in totaal bijna 110 jaar gevangenisstraf tegen vooral topfunctionarissen van de Italiaanse politie die een grote rol spelen in de bevindingen van onderzoeksrechter Zucca. De ‘ordehandhavers’ knoeiden doelbewust met bewijsmateriaal. Molotov-cocktails werden met opzet door de politie zelf in de Diaz-school neergezet, en dat was de plek waar demonstranten tegen de G8-top sliepen tot ze tegen middernacht door de politie-inval bruut werden gewekt. Een messteek werd door een agent gefingeerd, en door de onderzoeksrechters ontmaskerd. Onder zogenaamde verklaringen van demonstranten stonden onherkenbare handtekeningen, en namen van politie agenten waarvan er eentje nog steeds niet is achterhaald.

Tegen 28 topfunctionarissen is nu daadwerkelijk gevangenisstraf geëist: 4,5 jaar tegen Francesco Gratteri (Anti-terrorisme) en Giovanni Luperi (Geheime dienst), beschuldigd van het vervalsen van bewijs, het vervalsen van verbalen en het meewerken aan de constructie van een “kolossale leugen” die moest dienen als rechtvaardiging voor het uitzinnige geweld tegen de demonstranten. Dezelfde straffen zijn geëist tegen Vincenzo Canterini die -de aanval van- een experimentele Romeinse politie-eenheid leidde, de Celere Romana, en die nu elders hooggeplaatst is, namelijk bij Interpol in Boekarest. Zijn ‘vice’ Michelangelo Fournier duidde de inval in de Diaz-school als een “Mexicaans slachthuis”. Ook voor Spartaco Mortola en Nando Dominici dreigt het gevang, zij zijn heden politie-chefs in respectievelijk Turijn en Brescia. Enz. Enz. Enz.

Een week voor deze episode uit het Diaz-proces kwam de uitspraak over de ‘Bolzaneto-kazerne’. De plek waar bijna honderd demonstranten heen waren gevoerd, ook gewonden die zonder pardon zelfs uit de ziekenhuizen waren gehaald onder protest van de artsen, om vervolgens in de Bolzaneto-kazerne door politie, ja zelfs politie-artsen bedreigd te worden met geweld en verkrachting, waarbij fascistische liederen werden aangeheven door de politie. Bij bedreigingen bleef het niet, en dat was dus allemaal vlak na de krankzinnig gewelddadige inval in de Diaz-school.

Het Hof van Genua heeft in de uitspraak over Bolzaneto erkend “dat daar iets is gebeurd dat niet door de beugel kan”. Helaas staat het begrip ‘marteling’ niet in het Italiaanse strafrecht, en dus kan daarover geen veroordeling worden uitgesproken. Van de 45 verdachten zijn er 15 in staat van beschuldiging gesteld, maar gezien het verstrijken van de tijd sinds 2001 -en de al eerder door Berlusconi handig aangepaste wetten- hoeft er niemand de cel in.

Het Europese Hof kan wel een uitspraak doen in de Bolzaneto-zaak want marteling is voor ‘Europa’ wel een bestaande strafbare daad. Toekomstmuziek?

Advertenties

2 reacties so far
Plaats een reactie

[…] segnalava la tua urgenza di potere mentre ti emozionavi nel ruolo più eccitante della legge quello che non protegge la parte del […]

Pingback door La parte del boia ['Diaz' proces, Genua, november 2008] « La Tana

[…] in la Repubblica Genova: Afgelopen vrijdag is een vrachtwagen volgeladen met documentatie van het Diaz proces (G8/2001/extreem politiegeweld) waarin 24 personen in hoger beroep al zijn veroordeeld, vertrokken […]

Pingback door Proces Diaz G8/2001 « La Tana
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: