La Tana


Sex, lies and phonecalls

Sinds de recente veroordelingen in het Spartacus-proces tegen de capi van de Casalesi clan, de Noord-Napolitaanse misdaadorganisatie met grote internationale belangen en praktijken waar Saviano’s boek Gomorra het vooral op gemunt heeft, blijft de Napolitaanse ‘antimafia’ op de beruchte clan jagen. Italiaanse media koppen vandaag: Casalesi slag toegebracht: 32 nieuwe arrestaties leden Casalesi-clan .

Questa corte condanna. Spartacus, il processo al clan dei Casalesi

De laatste dagen speurde ik per gioia het Web Net af naar lied en muziek van de in Italië wereldberoemde (helaas overleden) zanger Fabrizio De Andrè en stuitte daarbij op een ruigere versie van La Canzone di Maggio (het meilied), dat is geïnspireerd op Genua/G8/2001. De processen tegen de daar-en-toen nogal moorddadige politie komen deze zomer aan hun finale. Dat wil zeggen, als de noodwetten die Berlusconi er in een enorm tempo doorheen draait for his own sake daar dus geen enorme stok in het Italiaanse, toch al hortende, gerechtelijke wiel gaan steken.

Maar dat lijkt juist de bedoeling van de premier. Berlusconi&Co stevent af op een frontale, luidruchtige, confrontatie met de Italiaanse magistratuur. Toch?

“Nee! Er is absoluut geen confrontatie gaande tussen magistratuur en de regering!” klonk het geïrriteerde antwoord van de steeds zo beminnelijke rechter. Maar zijn verwijzingen in de media, in de dagen na ons telefoongesprek, waren uitsluitend gericht aan president Napolitano. Waarmee hij met een grote boog Berlusconi en zijn minister van Justitie, Ghed… ehh, Alfano omzeilde.

President Napolitano doet intussen bijna iedere dag een nieuwe zware oproep aan beide partijen (Berlusconi/regering/parlement en de rechters) tot dialoog. (De oppositie vervult deze dagen hoegenaamd geen rol van betekenis). Afgelopen zondag ontmoette de president de voorzitters van Kamer en Senaat. Fini van de postfascistische Alleanza Nazionale, en Schifani van Forza Italia uitten hun bezorgdheid over de uitspraak die het CSM vandaag zal doen over de ‘Redt-de-premier’ wet. Het CSM is de Hoogste Raad van de Magistratuur en het onafhankelijke bestuursorgaan van de rechterlijke macht. De bewuste wet moet Berlusconi uit de problemen halen, dit keer in verband met het omkopen -door Berlusconi- van de Britse advocaat David Mills, die zelf vervolgens nattigheid voelde, en in Engeland een verklaring aflegde. Daarmee belandde de kwestie op het bord van de Italiaanse magistratuur. De noodwetsdecreten van Berlusconi zouden dit proces tegen hemzelf bevriezen, en daarnaast nog een slordige 100.000 andere processen. Een van de decreten maakt het zetten van telefoontaps verboden, en op het publiceren van de inhoud van de taps komt gevangenisstraf. President Napolitano waarschuwde Fini en Schifani voor het gevaar van “een institutionele confrontatie” zonder precedenten tussen de machtspijlers van de Italiaanse staat. Napolitano moet de ‘Redt-de-premier’ wet ondertekenen, en het is mogelijk dat hij dat niet gaat doen. Deze ochtend heeft de president een ontmoeting met de voorzitter van het CSM, (en ook met de oude Amerikaanse vos Henry Kissinger, maar dat heeft hier niets mee te maken).

Het weekblad L’Espresso heeft na de bekendmaking van de nooddecreten het offensief gekozen. Deze week publiceerde het blad delen uit een dossier van de rechtbank van Napels. Het betreft telefoontaps tussen Berlusconi en een opperhoofd van de Italiaanse publieke omroep Rai, Agostino Saccà. De premier werd door politicus en ex-onderzoeksrechter Di Pietro (Tangentopoli – Schone Handen) in de afgelopen dagen een pooier genoemd, die zich vooral bezighoudt met het ontlopen van Justitie en het plaatsen van lastige ongetalenteerde actrices op luizebaantjes in soaps etc. bij de Rai-staatsomroep. Berlusconi’s minister van Justitie persoonlijke beschermengel kondigde aan Di Pietro te zullen aanklagen.

En intussen zijn in Napels de eerste militairen ingezet, om het terrein van de vuilverbrander in aanbouw in Acerra te bewaken. En zijn er in de afgelopen nacht een soort ‘doe-het-zelf’ bommen gegooid in de grotten waar de nieuwe vuilopslagplaats van Chiaiano zou moeten komen. Protesten tegen de vuilnisopslag houden aan. Het afval rot nu ook langs de stranden. In bepaalde buurten blijken de ratten te zijn geweken voor -niet giftige- slangen. In chats viel de constatering dat de stank van rotting slecht is voor libido en sex.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: