La Tana


De nieuwe Italiaanse minister van Justitie
mei 8, 2008, 10:46 am
Filed under: Uncategorized | Tags: , , , , , ,

Heet Angelino Alfano, hij is afkomstig uit het Siciliaanse Agrigento. Zijn korte politieke verleden ligt in de christendemocratische (Andreotti) partij waarna hij overstapte naar Berlusconi’s Forza Italia.

carretto Siciliano

Alfano betuigde zijn solidariteit met Totò Cuffaro, de ex-president van de Siciliaanse Regio, een kwartier nadat deze was afgetreden. Reden voor het aftreden was Cuffaro’s veroordeling tot vijf jaar, vanwege zijn banden met … de mafia. [Italiaans interview met Alfano door RadioRadicale]. Een en ander gebeurde eind januari 08.

Angelino heeft ook eens, geheel per ongeluk, de boss Croce Napoli gekust, en dat was een mafioso uit Palma di Montechiaro. En Alfano wordt een paar keer genoemd in niet mis te verstane verbanden in het boek I Complici van journalist Lirio Abbate. [In het Nederlands: De Handlangers, het boek is niet vertaald]. Lirio Abbate wordt sinds de publicatie van zijn boek bedreigd door Cosa Nostra.

Siii. Het gaat spannend worden.

En dan nog even dit: gisteravond werd debat gevoerd in De Balie, als reactie op het boek Het zijn net mensen van Joris Luyendijk. Aan het eind toonde Luyendijk publiek zijn grote vertwijfeling. Zuid-Afrika correspondent Bram Vermeulen trok een wenkbrauw op.

Bij gebrek aan een microfoon dacht ik in stilte (met enige moeite) aan Roberto Saviano. Hij noemde onlangs het feit dat de drie Italiaanse mafia’s inmiddels in dertig jaar een aantal van 10.000 doden op hun conto hebben staan. Voor de camorra ligt het aantal rond de 4.000, over dezelfde periode. Saviano vergeleek dat aantal met de kleinere aantallen doden die vallen in de Gaza strook, waar iedere dag weer over wordt bericht. Disproportioneel.

Scheef zit het. En dat is een feit.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: