La Tana


Bìutiful cauntri

Na deze laatste verduivelde Italiaanse verkiezingen denk ik aan een rechter in Napels die stellig zei: “Berlusconi is verbonden aan de mafia, dat weten we.” Ik denk ook aan zijn Napolitaanse concept over ‘Borghesia mafiosa’. En ik denk aan zijn collega rechter Raffaele Cantone, die nog steeds zwaar wordt bedreigd door de camorra, ook al is hij niet meer verbonden aan de rechtbank van Napels. En ik denk aan recente uitspraken van Berlusconi waarin hij voor de zoveelste keer de Italiaanse rechters voor gek verklaarde.

En ik denk aan Roberto Saviano, de schrijver van Gomorra die ernstig wordt bedreigd door de camorra. Saviano is niet de enige met de dood bedreigde schrijver in Italië. Lirio Abbate werkt voor het persburo ANSA in Palermo. Hij wordt bedreigd door Cosa Nostra sinds de publikatie van zijn uiterst gedetailleerde boek De Handlangers, over de politieke banden van die organisatie.

En dan denk ik aan enkele goede vrienden in Pianura, vlak boven Napels, waar de giftige afvalbergen hoog zijn en begroeid met gras, zodat het landschap er vals zoetsappig uitziet. Veel van dat afval komt uit ‘het rijke Noord Italië’, van chemische bedrijven die hun afvalgif ‘voor verwerking’ van de hand deden tegen op zijn minst verdachte afbraakprijzen. Aan de camorra dus.

Geen idee of en hoe dat soort praktijken zullen kunnen veranderen in het geval een scheiding van het Noorden en het Zuiden op de een of andere manier doorgang zou vinden. De extremistische en knettergek aandoende leider Bossi riep nog zelfs even op tot bewapening, net voor de verkiezingen. Nu gaat hij gezellig regeren.

In de tussentijd zit Napels nog steeds met bergen fermenterend vuil en het wordt zomer en warm. Onder de stinkende walmen vreest men voor uitbraken van ziekten. Berlusconi zegt zijn eerste ministerraad in Napels te laten plaatsvinden, en zegt daarmee door te willen gaan “totdat het afvalprobleem is opgelost.”

Misschien heeft hij een plan, om het bijvoorbeeld zoals voorheen in de lege vlaktes van Somalië te dumpen. Daar kunnen dan beter geen journalisten onderzoek naar doen, zoals Ilaria Alpi en Miran Hrovatin deden, want zij werden doodgeschoten in Somalië, toen ze iets te veel feiten hadden verzameld. Dossiers van de gerechtelijke onderzoeken naar die moorden zijn overigens verdwenen uit de rechtbank van Reggio Calabria, zo werd een paar weken terug ontdekt.

Wat dat verder met deze verkiezingen te maken heeft? Niets natuurlijk, helemaal niets. Maar het is een feit dat deze verkiezingen over grote economische spelen gaan. Dus over mafia. En met de grootschalige illegale chemische/giftige afvaldumping heeft die ook altijd te maken, dat is een feit.

En hameren ook nog even de woorden van een politieagent in mijn hoofd, die in 2001 vlak na de ‘G8-rellen’ in Genua zei dat hij had geprobeerd te praten met zijn collega’s, “en weet je wat die zeiden? Dat we niet bang hoeven te zijn, want we zijn gedekt.” Berlusconi was toen net premier. De woorden van de politie agent gingen over het uitzinnige geweld tegen de demonstranten tegen de G8, waarvan er een het loodje legde, en een paar anderen het maar ternauwernood overleefden.

En ik denk aan de journalist Marco Travaglio die in het zicht van de verkiezingen pas een stuk schreef onder de titel Allemaal belangen en geen enkel conflict en aan zijn boek Als je ze kent vermijdt je ze, over de vele Italiaanse politici waartegen processen en gerechtelijke onderzoeken lopen, dat hij schreef met zijn collega Peter Gomez.

En oh ja, ik denk ook aan de net voor de verkiezingen door het Berlusconi kamp postuum (nou ja, hij zit een levenslange straf uit) tot held verklaarde Mangano, een oude mafioso, en speciale vriend van Berlusconi in de jaren van zijn ‘opkomst’. Zo werd Cosa Nostra nog even verzekerd van de vriendschap van de aanstaande nieuwe oude premier. Veltroni van de Democratische Partij had na nogal wat uitgeoefende druk door o.a. schrijver Saviano de mafia iets anders beloofd. Veltroni zei: “Mafiosi, stem niet op ons, want wij willen jullie vernietigen.”

En ik denk aan de sterk oplopende cijfers van jonge Italianen die de wijk nemen, weggaan naar andere landen. Ze vertrekken uit Catania, uit Napels, uit Rome. Uit het zuiden.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: