La Tana


De Gennaro’s vuile klussen
april 1, 2008, 12:15 pm
Filed under: G-8, Italië | Tags: , , , , , , , ,

“Wij zeggen, net als Europa, dat telefoontaps alleen dan mogen worden ingezet waar het om onderzoeken gaat naar terroristische groeperingen of criminele organisaties en niet voor andere misdrijven. Vijf jaar gevangenis voor wie die taps aanvraagt en uitvoert, en voor wie de tapverslagen verspreidt. Redacteuren van kranten en TV die de verslagen publiceren moeten erg hoge boetes betalen,” aldus de Italiaanse presidentskandidaat Berlusconi. (Daar is ie weer).

Maar waarom zijn de telefoontaps -in verkiezingstijd- nu ineens belangrijk?

Gianni De Gennaro was Nationaal chef van de Italiaanse politie ten tijde van de G8 en de protesten daartegen in Genua, 2001. Berlusconi was toen net premier van Italië.

De Gennaro is begin januari 08 door de -inmiddels gevallen- regering aangesteld als speciaal commissaris (de 15e sinds 1994) voor de bestrijding van de stinkende en giftige afvalbergen in en om Napels, een probleem dat sinds 20 jaar met hulp van camorra, politiek en (internationaal) bedrijfsleven alleen maar groeit. De Gennaro zou deze klus nu bijna geklaard moeten hebben…

Maar, op 29 maart ’08 is De Gennaro officieel aangeklaagd door de rechtbank van Genua in verband met een andere klus. Of eigenlijk door vier onderzoeksrechters – OvJ’s Italiaanse stijl – van die rechtbank, want de opperrechter van die rechtbank van Genua zette zijn handtekening niet onder de aanklacht.
Volgens de onderzoeksrechters hoeft dat ook niet, maar de opperrechter zegt dat hij van de hele aanklacht niet wist. Rara, daar is iets aan de hand?

Uit de aanklacht tegen de Gennaro: «personen onder hem te hebben aangezet tot het plegen van strafbare feiten door misbruik van zijn publieke functie als directeur-generaal van het departement van Publieke Veiligheid»

Een en ander is het resultaat van tapverslagen van telefoongesprekken tussen Gianni De Gennaro, Spartaco Mortola, en Francesco Colucci, het ex-hoofd politie van Genua.

Spartaco Mortola, ex-hoofd van de Digos (speciale politie) van Genua heeft inu dus ook een aanklacht aan zijn broek. Volgens mijn informatie was Mortola persoonlijk betrokken bij het zowat fatale aftuigen van mensen rond de Diaz-school, zijn slachtoffers hebben hem herkend.
Colucci, het ex-hoofd van de politie van Genua heeft volgens de aanklacht valse getuigenissen afgelegd. Hij is de derde die moet voorkomen in deze serie van ontspoorde autoriteiten. DeGennaro zou hem hebben aangemoedigd tot het afleggen van de valse getuigenissen.

Over het politiegeweld tijdens de G8 in 2001 bij de Diaz-school in Genua interviewde ik in 2002 onderzoeksrechter Zucca, over de verantwoordelijken achter het politiegeweld destijds. Ik noemde de namen van Italiaanse autoriteiten en kopstukken die naar mijn inzichten tot het krankzinnige geweld bevolen konden hebben. Zucca knikte telkens: “Hoger, hoger.”

En inderdaad, we zijn nu bijna aan de top.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: