La Tana


Onzekere tijden?

‘Ontketende magistratuur’ kopt een Napolitaanse krant vandaag. Maar het woord ontketend doet eerder denken aan wilde honden, dan aan onderzoeksrechters die jaren, vaak met gevaar voor eigen leven, werken zonder te klagen als een Wilders! Hoe dan ook, er speelt veel op het vlak van Justitie in Italië, en dit soort benamingen zijn niet geruststellend.

Palazzo SanFelice, La Sanità, Napoli 08-07

Aanleiding voor de krantenkop zijn de zes arrestaties gisteren, van regionale bestuurders en ondernemers van de Regio Campania waarvan Napels de hoofdstad is.
In 2005 huurden de zes op het conto van de Regio voor astronomische bedragen een reeks kantoren, die overigens nooit ergens anders voor zijn gebruikt dan het genereren van publiek geld voor privé-zakken. Dit onderzoek kreeg de naam: ‘Huren van Goud’. Roberto Conte is een van de gearresteerden. Hij stapte in en uit diverse politieke partijen en zit nu in de Regioraad voor de PD, de partij van Veltroni. De partij die een ‘nieuwe politiek’ claimt waarin geen plaats is voor politici die iets op hun strafrechtelijke kerfstok hebben. Vanuit die gedachte probeerde Veltroni ook de schrijver van Gomorra, Roberto Saviano, aan te trekken, maar die weigerde: “Ik heb besloten er niet in mee te gaan. Ik ben schrijver.”
Roberto Conte is voorlopig op non-actief gesteld.

De meeste Italiaanse gerechtelijke onderzoeken naar verbindingen tussen politiek bestuur en corruptie, en verwevenheid met ‘het systeem’ ofwel, camorra, of organisaties van een dergelijke signatuur, lopen in Napels.

Terzijde, maar ook in het kader van Napitaans geld en gedoe: organiseert ABN-Amro deze week in Napels hun ‘road-show’ van seminars over beleggen, ook van bedragen kleiner dan 100 Euro, voor private ondernemers. Gedurende deze reeks bijeenkomsten zullen experts van de ABN-Amro aan de investeerders duidelijk maken hoe zich te gedragen ‘in situaties van onzekerheid’.

Ik ben benieuwd!

En op een nog iets zuidelijker paadje: de Italiaanse Parlementaire Commissie Antimafia presenteerde gister een rapport over de ‘nDrangheta, waarin die misdaadorganisatie een van de ‘grote crimineel-economische Holdings” wordt genoemd “van de globalisering.”

De Commissie beschrijft de ‘nDrangheta als een “vloeibare realiteit” die wordt gekarakteriseerd door een “constante verandering” wat ertoe heeft geleid dat de misdaadorganisatie een van de eerste is geworden op mondiaal niveau, maar desalniettemin “obsessieve en maniakale activiteiten blijft uitoefenen om de controle over het Calabrese territorium te behouden.”

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: