La Tana


4x capi mafia opgepakt…

Italiaanse topmafiosi zien zich in de afgelopen maanden geconfronteerd met arrestatiegolven.

Op Sicilië werd de top van Cosa Nostra gearresteerd. En daar bleef het niet bij. In Amerika werden nog maar een paar weken terug Cosa Nostra families gearresteerd die naar Amerika waren uitgeweken, na het verliezen van de bloedige mafia-oorlog van de jaren tachtig. Op Sicilië gonsde het in de afgelopen zomer van de geruchten over bezoeken van juist die families, en hun mogelijke terugkeer naar het eiland.

In Calabrië is gister de ‘capo oude stijl’ van de ‘nDrangheta opgepakt, en niet alleen hij, maar nog 33 met hem.
En daarboven, in Campania werd onlangs een kopstuk van de camorra ingerekend, tussen de bergen vuilnis in Cuma, waar hij zich veilig waande.

Hier gaat natuurlijk stront van komen. Het is niet zo ingewikkeld te bedenken dat tussen de verschillende misdaadorganisaties waarschijnlijk ruzie gaat uitbreken over wie ‘de boss’ gaat spelen.

Ik las vandaag een Nederlandse analyse over de arrestaties waar ik zelfs geen pizza van kan bakken: “dat het ook opvallend is dat de regering Prodi enorm actief is geworden in de strijd tegen de misdaad”

Mag ik die analyse even fileren? Want helaas, de strijd tegen de misdaad, zo werd me in de afgelopen maanden inmiddels meerdere malen verteld door Franco Roberti, hoofd antimafia (DdA) van Napels, wordt helemaal niet geholpen door de regering.

“Justitie en veiligheid zijn in Italië nooit een prioriteit geweest, nooit! Justitie en veiligheid zijn het strijdveld van politieke confrontatie tussen de verschillende politieke partijen. Tot nu toe maakte geen enkele regering een concrete politieke keuze. Zelfs niet de huidige. Aan de ex-regering Berlusconi hoeven we geen woorden vuil te maken. Die was verbonden aan de mafia en dat weten we. Maar deze regering, net zo min als linkse regeringen voorafgaand aan Berlusconi, maakte nooit de keuze de mafia te bestrijden. [..] En er is steeds meer vervlechting van politiek en mafia, op alle niveaus,” aldus de magistraat.

En hij is niet de enige die er zo over denkt. Het is bijna afdoende om het hilarisch/desperate boek ‘Toghe Rotte’ te lezen, geschreven door een rechter uit Turijn over hoe de Italiaanse wetten, maar ook de rechtbanken zelf tot aan de kopieermachine toe, met opzet zo gemaakt lijken om de magistratuur te blokkeren in het tot een einde brengen van processen van wat voor type ook, binnen de gepermitteerde procedure tijd.

De Direzione Nazionale Antimafia kwam in januari uit met haar jaarverslag 2007, en stelt daarin: “De verwevenheid van de politiek met de mafia is op allerlei niveaus toegenomen.”

Het is niet de regering die deze arrestaties mogelijk maakte. Daarbij kent de Italiaanse rechterlijke macht een grondwettelijke grote onafhankelijkheid van de politiek. Die politiek die de laatste keer gevallen is op de verwevenheid van politici met … ?

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: