La Tana


Italiaanse regering valt
januari 22, 2008, 9:11 am
Filed under: Iraq, Italië | Tags: , , , , , , , ,

Het is zover. Vandaag gebeurt het. Mastella verlaat de piepkleine meerderheid van de regering Prodi, waardoor de val van de regering een feit zal zijn.

Later vandaag meer hierover, want ik heb nu eerst een afspraakje met de Iraakse bloggers.

[19.17] – The promised update:

Aldus, heeeeeel waarschijnlijk valt de regering, maar heeeeeel misschien ook niet.

Want Andreotti (en dus de Kerk) vindt dat Mastella de banden met Prodi moet herstellen, omdat verkiezingen op dit moment moeten worden vermeden. Andreotti is de Kerk (of beter: de Curie, het bestuursorgaan van de Heilige Stoel). De stokoude politicus, ook wel bijgenaamd ‘Beëlzebub’ of ‘De Bochel’ vertegenwoordigt in die zin dus nogal veel te veel macht.

En Confindustria, (Verbond van Industriëlen) heeft ook al geen zin in verkiezingen. Binnen de politieke macht zijn dit de referentiepunten van Mastella&Co, en dus, wie weet…

Het kan ook nog dat de een of andere senator die nu nog bij Berlusconi’s ‘Pool van de Vrijheid’ zit, overstapt naar de andere kant, “om Italië te redden”.
Een of twee senatoren kunnen het verschil maken.

Een andere weg kan die van de Institutionele regering zijn (geleid door Marini) die de institutionele en electorale hervormingen doorvoert, waarna verkiezingen worden gehouden. Maar dit is onwaarschijnlijk.

Het is wat bitter te bedenken dat de langstdurende Italiaanse regering sinds de Tweede Wereldoorlog die van Berlusconi was, van 2001 tot 2005. Hij is daarmee de enige die een hele regeringsperiode uitzat.

Na zijn regeringsperiode zat het land met een nieuwe sterk gegroeide, grote schuldenlast. Berlusconi’s regering beschikte over een stabiele ‘geblindeerde’ meerderheid waarmee hij schone schijn maakte. Hijzelf zorgde vooral voor zijn eigen belangen (Berlusconi’s motivatie om de politiek in te gaan ligt volgens meerdere politieke/journalistieke analisten, in het verkrijgen van de immuniteit die dat met zich meebrengt).

Uiteindelijk veranderde Berlusconi in zijn eentje de kieswet (wetend dat hij de verkiezingen zou verliezen) waardoor de nieuwe regering Prodi snel in de problemen belandde: door de veranderde wet is er wel een meerderheid in de Kamer, maar niet in de Senaat.

En nieuwe verkiezingen onder de huidige wet, daar zijn vast alleen de Berlusclones enthousiast over …

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: