La Tana


Italië volgende week: Regeringscrisis?

De Italiaanse minister van Justitie, Clemente Mastella trad afgelopen woensdag af en dus kan de zeer wankele regering Prodi struikelen. Maandag in de Kamer, of dinsdag in de Senaat wordt de val van de Italiaanse regering mogelijk een feit.

Mastella èn zijn vrouw Sandra Lonardo komen voor in gerechtelijke onderzoeken naar corruptie in de Regio Campania, waarvan Napels de hoofdstad is.

La Falanghina

Lonardo staat al onder huisarrest. Ze wordt vandaag verhoord. Andere onderzochte functionarissen in dit dossier van Justitie zijn wethouders en regionale consulenten. Centraal in het onderzoek staat: “… een illegale structuur, geworteld in politiek, bestuur en justitie, waarin de Udeur de spil is.” De Udeur is de politieke partij van Mastella.

Scenario’s?

1. Institutionele regering en electorale hervormingen, waarna verkiezingen in 2009.
2. Of verkiezingen in de lente, maar: onder de huidige wet wil president Napolitano geen verkiezingen.

En dit is nog maar een kruimeltje van de vele elkaar snel opvolgende eclatante gebeurtenissen in het land van de dioxine-mozzarella, stervende dioxine-schapen, bergen giftig ook ‘Europees afval’, lekkere wijnen als Falanghina – waarvan de wijnstokken ook wortelen in de afvalbergen rond Napels – het mooie Italiaans zonlicht, en de zee.

Mastella maakt: “een simpele observatie, want hij is mijn vriend: Totò Cuffaro wordt geprocedeerd wegens mafia, en hij is in vrijheid. Mijn Sandra wordt gerechtelijk onderzocht voor corruptie en ze wordt gearresteerd!”

Inderdaad, de Regio-president van Sicilië, Totò Cuffaro, hoorde gister 5 jaar tegen zich uitspreken, wegens mafia. Gevoelige informatie uit de pool van Palermitaanse antimafia rechters – Dda – werd gelekt (de zaak stamt uit 2004). Cuffaro heeft daar de hand in gehad en pleegde daarmee ‘steun aan de mafia’. De eis was acht jaar, maar hij treedt niet af, en gaat zeker in hoger beroep. Cuffaro: “Ik heb de mafia nooit geholpen, en wat ik ga doen is bekend: morgenochtend om 8 uur zit ik gewoon aan mijn werktafel.”

En er speelt de zaak waarin Berlusconi een aantal actrices werkplekken wilde geven binnen de Rai-staatsTV, in ruil voor steun aan zijn politieke partij, of beweging of wat voor naam hij er tegenwoordig ook aan geeft. De rechtbank van Napels – jaja, daar zijn ze weer 🙂 – wil nu tegen Berlusconi procederen in verband met deze corruptie, waarvan telefoongesprekken bestaan tussen hem en de inmiddels afgetreden directeur ‘Fictie’ van de omroep Rai, Agostino Saccà. Berlusconi’s doel? De val van de regering Prodi.

Italiaanse humor: die telefoongesprekken werden meteen omgezet tot een vrolijke rap!

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: