La Tana


Kattebelletjes, pizzini
januari 17, 2008, 4:13 pm
Filed under: Italië, Media | Tags: , , , , ,

De gangen van twee journalisten van het Italiaanse Dagblad La Repubblica worden onderzocht door de Antimafia Directie van de Palermitaanse rechtbank.

De twee journalisten publiceerden na de arrestatie in Palermo van mafiahoofdman Salvatore Lo Piccolo en diens broer Sandro, een reeks artikelen over de ‘pizzini’, de communicatiekattebelletjes uit het archief van de beide Lo Piccolo.

De publikatie van die teksten zou tot gevolg hebben gehad dat drie voortvluchtige mafiosi in de afgelopen nacht niet konden worden opgepakt, en dat komt door de artikelen in La Repubblica, vindt Officier van Justitie Francesco Del Bene. Negenentwintig anderen van de Lo Piccolo clan waren gewoon thuis, en zijn in de afgelopen dagen wel gearresteerd.

De OvJ wilde de telefoons van de journalisten Francesco Viviano en Alessandra Ziniti afluisteren, nadat hun huizen plus de Palermitaanse redactie van La Repubblica al waren doorzocht en hun computers in beslag genomen, evenals die van redactiechef Ezio D’Antona.

De beschuldiging luidde dat de journalisten in plaats van ‘objectieve’ hulp aan Cosa Nostra, ‘subjectieve’ hulp aan de mafia zou hebben geleverd. Dus met de bedoeling eventuele mafiosi te waarschuwen voor op handen zijnde arrestaties.

Maar deze analyse ging de rechter die toestemming voor de telefoontaps moest verlenen te ver, de taps worden dus niet geplaatst.

Beide journalisten hebben een lange en gedegen ervaring in het journalistiek volgen van Cosa Nostra.
De Italiaanse Nationale Pers Federatie spreekt van een ‘enorme kortsluiting tussen informatie en magistratuur’.

La Repubblica stelt in een commentaar dat de documenten, de ‘pizzini’, niet waren afgedekt door geheimhouding. Waarschijnlijk is dit de reden om telefoontaps bij de journalisten niet toe te staan. Dat La Repubblica door de rechtbank aan de mafia wordt gelinkt ziet de krant als een gevaarlijk rechtbank avontuur.

Bron: La Repubblica zelf

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: