La Tana


Rooie Ilda

“Ik ben een soldaat” zegt ze, “een magistraat die ook externe diensten wil draaien, want juist daar kun je je onderdompelen in de realiteit, en justitie bedrijven voor gewone mensen; justitie gaat niet alleen over processen tegen Berlusconi.”

De Italiaanse onderzoeksrechter Ilda Boccassini stapte in december uit de ANM, de Italiaanse Nationale Alliantie van Magistraten, nadat haar verwachte promotie weer eens uitbleef:

“De magistratuur is op een corporatie gaan lijken. De carrière van magistraten zit gevangen in de politieke logica van het moment, waardoor beoordelingen over professionaliteit en effectiviteit zijn vertroebeld, en de posities worden ingevuld met het oog op de interne balans (van de ANM). De carrière van magistraten is een markt, waar soms, maar heel soms, de besten winnen.”

Haar kritiek richt zich op haar collega’s, een stap die zelden waar ook maar ter wereld wordt gewaardeerd. Maar Ilda heeft in haar carrière door de lastige processen die ze 15 jaar voerde al uit zoveel hoeken harde tegenwerking gekregen. Daar gaat zij niet voor uit de weg.

Juist vanwege Boccassini’s vasthoudendheid en onafhankelijkheid heb ik groot respect voor Ilda la Rossa.

Sinds het begin van de jaren tachtig voerde ze in Italië zware processen tegen de georganiseerde criminaliteit. Haar eerste proces over mafiose infiltratie in het Italiaanse noorden kreeg de naam ‘Duomo Connection’, en duurde jaren. Ze werkte samen met ‘Kapitein Ultimo’ die later beroemd zou worden door zijn arrestatie van Cosa Nostra capo Totò Riina.

Tijdens die onderzoeken werkte ze ook samen met onderzoeksrechter Giovanni Falcone, de antimafia rechter die in 1992 bij Capaci, op de weg naar het vliegveld van Palermo door een bomexplosie om het leven kwam.
Cosa Nostra in aktie.

In de overvolle aula magna van de Milanese rechtbank werd Falcone door zijn collega’s herdacht. Ilda greep daar toen de microfoon, zwaaide met haar vinger, en beschuldigde: “Jullie hebben hem laten sterven, met jullie kritiek, jullie onverschilligheid, jullie wantrouwen.”

Ze liet zich hierna overplaatsen van Milaan naar Caltanissetta op Sicilië. Daar leidde ze de onderzoeken naar de moorden op Falcone, en inmiddels ook de collega waarmee hij nauw had samengewerkt en die hem had opgevolgd, ook in de dood: Paolo Borsellino.

Een paar maanden na de dood van Falcone bezocht Borsellino zijn moeder zoals hij elke week deed. Hij drukte op de bel. Daarna klonk een helse explosie. En zo verloor Borsellino zijn leven in juni van 1992.
Cosa Nostra in aktie.

Ik hoorde het eerste radiobericht die dag over de dood van Borsellino in Catania, aan de andere kant van het eiland. De betaling van mijn ijsje stokte, de vrouw achter de kassa zat als verlamd, verbijsterd. Alle geluiden vielen stil. Alleen de radio sprak.

De twee moordaanslagen en de grote betekenis van het werk van Falcone en Borsellino hangen nog steeds als hete aardappels in de strot van de recente Italiaanse geschiedenis.

Ilda keerde terug naar Milaan en maakte deel uit van de magistraten-pool onder leiding van Antonio Di Pietro, die de anti-smeergeld en anti-corruptie processen voerde, bekend onder de naam ‘Mani Pulite’ (Schone handen). In die setting procedeerde ze tegen Silvio Berlusconi en Cesare Previti, een van zijn naaste partners in crime.

Tegen de ‘Nieuwe Rode Brigades’ voerde ze geruchtmakende processen. Die vage bende had in Rome in 1999 en 2001 twee regeringsconsulenten van het Italiaanse ministerie van Arbeid doodgeschoten. Massimo D’Antona en Marco Biagi hadden beide gewerkt aan hervormingen (flexibilisering) van het arbeids- en ontslagrecht.

Advertenties

1 reactie so far
Plaats een reactie

[…] van Italië. Het zijn veroordelingen in de eerste graad. De juridische onderzoeken door o.a. Ilda Boccassini van de Dda, de antimafia-afdeling van het Milanese gerechtshof, werden gestart in 2003 naar […]

Pingback door Proces ‘Infinito’ « La Tana
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: