La Tana


SuperSan – De Gennaro
januari 11, 2008, 10:42 am
Filed under: G-8, Italië, Opportunism, Somalië, Vuur | Tags: , , , , , ,

Theatertje van little Italy – Afgelegen post (verafgelegen) van Napels en provincie.

NOODTOESTAND AFVAL IN NAPELS EN CAMPANIA

Akte III, nee, sorry V, nee, het was IX… Maar was het niet de dertiende… “Va bbuo ‘guaglio avimm’ pers ‘o cunt… a’ nun si capisce ‘cchiu nient… jammm annanz e che cazz!”
[Vertaling uit het Napolitaans: “Ok, we zijn de tel kwijt en begrijpen hier niets meer van … maar we zullen nu beleefd verder gaan want anders begint het spektakel niet]

AKTE … (UHH?)

“SUPER – DE GENNARO”

SIPARIO! (Applaus)

Pulcinella zat precies daar op de Vesuvius, met opgetrokken benen en een verbaasde blik. Voor hem lag de Golf van Napels, in al zijn pracht… De zon stond hoog, maar … Hij begreep er niets meer van. Zijn mooie stad was begraven onder vuilnis en in vuur en vlammen gezet! Totdat…

De mensen heffen hun blik naar de hemel en beginnen te roepen: “Maar wat is dat?”

“Het is een vogel!”
“Nee, het is een vliegtuig.”
“Nee, het is Superman!”
“Maar hoezo Superman?! Wat hebben jullie gerookt? … Het is hem, de Super-commissaris, Super-De Gennaro!”

Het was hem echt, Super-De Gennaro, de door iedereen geroepen man de man die in staat was iedereen het eens te laten worden, rechts zowel als links, en linea recta gestuurd door Rome!

SUPER – DE GENNARO: HIJ DIE MET HET LEGER AL DE DEMONSTRANTEN WEGSTUURT … EN OOK HET VUIL IN NAPELS WEG ZAL VEGEN!

Hij die al had gevochten tegen de mafia, die al een enorme hoop delinkwenten had laten arresteren, de ‘respectabele’ man van de regering, van rechts en van links… De man met één enkel vlekje!

Ehh, ja, een enkel vlekje, ze zeggen het op TV: de aanval op de DIAZ school … herinner je je, die school in Genua? Het is hem echt!

Nou ja, ach … één vlekje wat maakt dat nou uit! Met al dat rondslingerende afval!

Hij is de man van het mirakel, en hij zal doen wat niet eens kapitein Ultimo lukte.

Binnen een paar dagen herstelt De Gennaro de publieke orde. Niet alleen dat, maar in heel korte tijd zal hij het afval wegvegen uit de stad en laat links en rechts, voor de hele regio stortplaatsen en afvalverbranders bouwen (wel drie)… en zo voert hij het programma van Prodi uit.

Uiteindelijk zijn ze het toch nog allemaal eens geworden: de stortplaatsen, ook de illegale, zijn goed voor de gezondheid en ook de afvalverbrandingsinstallaties!

Ook de kinderen waren eerst erg blij: moe van het oude speelgoed, hadden ze nu een nieuw spel ontdekt, de ‘veeg-soldaatjes’. Wat een beste regering, en wat een fantasie! Dat was nog niet in ze opgekomen. Maar was het links of was het rechts? Dat waren dingen die de kinderen niet begrepen.
Maar de ouders wanhoopten want die verdraaide ‘veeg-soldaatjes’ waren niet te krijgen in de speelgoedwinkels… En dus waren de kinderen iets minder blij, maar ze pasten zich aan.

Ook een paar echte soldaatjes waren niet zo blij… Na het verarmde uranium mankeerde hen alleen nog de dioxine van Napels. In de militaire opleidingen waren ze voorbereid op het ergste, en hadden grootse strategieën bestudeerd voor de strijd, maar voorbereiding op iets als dit was vergeten. En dus: improvisatie!

En met alle arbeiders die werkten voor consortia van camorristen (excuseer, voor gemeente en provincie) om gescheiden afval in te zamelen, wat is er met hen gebeurd?

Wat, wie?

Zij die beroemd waren geworden in heel Italië omdat ze sinds zeven, nee … acht jaar een salaris ontvingen, maar ze konden niet werken want de afval-vrachtwagens werden gestolen of gemolesteerd. Wat moeten we doen? Die kl… van het leger hebben hun werk gestolen! Ehh. Wat te doen!

Uiteindelijk zijn er bij die gewonnen hebben, en die erbij verloren… En dus, na wat formatie cursussen gingen ze protesteren bij de Provincie en de Regio, maar gezien het feit dat dat niets uithaalde, zijn ze de rijen van ‘georganiseerde werklozen’ gaan aanvullen, een andere veelbetekenende sociale napolitaanse werkelijkheid. Hoe dan ook, tussen een bezetting van de treinrails en een manifestatie gaat de dag wel voorbij!
En zo keerde Napels terug tot de normaliteit.

En de camorra? O’ Sistema? Maar dat, zo zeiden de rechtse politici … was alleen maar een ‘alibie’! En dan, wat heeft dat ermee te maken, ook in Sicilië is de mafia en in Puglia is de ‘nDrangheta, maar daar is niet gebeurd wat in Campania plaatsvond, het is alleen maar een alibie! En dan, welk probleem er ook overblijft, er is Super – De Gennaro!

Een enkele boss is wel gearresteerd, misschien is er zelfs een politicus onderzocht. Maar in de gevangenis is nog nooit iemand terechtgekomen. Wie herinnert het zich? Het is nooit duidelijk geworden. Het lijkt erop dat de misdrijven te lang geleden zijn gebeurd om nog te kunnen worden vervolgd.

“Pronti per calare sipario?” Urlano da dietro le quinte. “Aspettate un momento! Un momento!”

En de mensen van Pianura?

Hoezo, wie? Dat zijn die losgeslagen gekken die de hele puinhoop hebben veroorzaakt!
Uiteindelijk zijn ze in de persstilte verdwenen… eh ja! Het schijnt dat ze in een paar dagen of misschien nachten, zijn ontruimd… maar ook hier weet niemand het fijne van! Maar toch bedankt! Daar woonden delinkwenten die de cassetttes, de TV cameras en de fotocameras van de journalisten (… zoals in Genua)! En ze sloegen en schopten die journalisten ook nog! Maar goed, het is bekend dat na een paar dagen het nieuws alweer verveelt.

[..]

Hoe dan ook, het ‘San Gennaro mirakel’ van Napels, die waarin het het bloed vloeibaar wordt, anders breken er problemen uit voor de stad zoals jullie weten… is uit eerbetoon voor Super – De Gennaro hernoemd en heet nu: ‘Het mirakel van San De Gennaro’. En iedereen is tot hem gaan bidden in plaats van tot die sukkel van een San Gennaro … Het ontbrak ons aan de ‘De’, dat was wat er miste aan deze stad.

door Milena Greco
Napoli 9 januari 2008

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: