La Tana


Ooh ja. Bariloche…

D werkte van 1977 tot 1980 bij de inlichtingendienst van de Uruguayaanse marine. Nadat aan de overkant van de baai de Argentijnse junta de macht had gejat, werd D betrokken in onderzoek naar en registratie van de lijken die op het Uruguayaanse strand aanspoelden.

Operacion Condor

De aangespoelde doden bleken Argentijnen, de lichamen zwaar verminkt door menselijk toedoen. D maakte zijn eigen geheime dossier, copieerde ontzettend stiekem documenten en vluchtte met zijn dossier in een krankzinnig gevaarlijke reis naar Brazilië, waar hij ook niet veilig bleek. Het verhaal zou zich goed lenen voor een grootse film. Als uitgenodigde vluchteling kwam D daarna naar Nederland, waar Max van der Stoel hem verwelkomde.

Met zijn archief, de dossiers van 19 Argentijnse slachtoffers, reisde D de wereld af om te getuigen over de wreedheden van de Argentijnse junta: bij de UNHCR, verschillende commissies van de Verenigde Naties, de mensenrechtencommissie van de OAS, Amnesty International, tot aan de Waarheidscommissie in Uruguay toe. Niets leek tot enig werkelijk resultaat te leiden.

Gister liep ik D tegen het lijf. Hij vertelde me net terug te zijn uit Uruguay, waar hij de archieven had overhandigd voor processen die nu wel gevoerd worden. En D lukt het nu misschien verder te gaan met zijn eigen leven.

Terwijl ik aan de ontmoeting met D denk, wordt het journaal weer vervuild met plaatjes van het olijke koninklijke paar in het enorm grote Argentijnse land. Zij zijn in Bariloche. Ooh ja. Bariloche.

Update – interessante ontwikkelingen:

De Romeinse magistratuur vaardigde 140 arrestatiebevelen uit waarvan er al een is uitgevoerd in Salerno, tegen de verantwoordelijken van de militaire junta’s en veiligheidsdiensten van Chili, Argentinië, Uruguay en Brazilië die in de jaren ’70 en ’80 nogal ‘aktief’ waren in het kader van Operatie Condor, het akkoord dat werd ondertekend door de Latijnsamerikaanse dictaturen om de tegenstanders van de militaire regimes te onderdrukken (lees: uit de weg te ruimen).

In Salerno werd Nestor Jorge Fernandez Troccoli, Uruguayo van zestig jaar en exponent van de geheime dienst van de Uruguayaanse marine, gearresteerd. Hij leefde daar sinds enkele jaren.

In de andere arrestatiebevelen staan de namen van o.a. Jorge Rafael Videla, voorheen Argentijns dictator, admiraal Emilio Eduardo Massera van de Argentijnse marine, in Rome loopt al een procedure tegen hem in een van de Italiaanse processen over de ‘desaparecidos’ (de enorm vele verdwenen Argentijnen uit die periode worden zo genoemd, er mist zowat een hele generatie), en Jorge Maria Bordaberry, ex-hoofd van de Uruguayaanse militaire junta.

Bron: ANSA

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: