La Tana


Ilaria Alpi, Miran Hrovatin
december 3, 2007, 10:48 pm
Filed under: Italië, Somalië | Tags: , , , ,

Ilaria Alpi en Miran Hrovatin werden op 20 maart 1994 gedood door een militie van zeven Somalische mannen, terwijl ze in een auto reden, in Mogadishu. De twee werkten als journalisten voor het Italiaanse Rai-3. In Italië viel nu het besluit het onderzoek te heropenen.

Uit de aanvraag van de onderzoeksrechter:

… ligt het meer voor de hand dat het om een moord gaat die in opdracht werd uitgevoerd om te voorkomen dat de door Ilaria Alpi en Miran Hrovatin verzamelde informatie betreffende wapensmokkel en smokkel van giftig afval tussen Italië en Somalië tot de Italiaanse publieke opinie zou doordringen…

En herinner ik me dat ik een tijd terug een gesprek had met Giovanni Ruggeri, een Italiaanse journalist die de eerste onderzoeksboeken over afkomst en opkomst van Silvio Berlusconi schreef. [Il signor TV en Gli Affari del Presidente]. Hij vertelde me dat hij in de dagen waarin Ilaria en Miran werden vermoord ook in Somalië was.

Hij had een nogal eigenaardige versie van het gebeurde. Ilaria zou niet met ‘de andere journalisten’ in een bepaald hotel hebben gezeten, maar in een veel minder beschermde, kleinere herberg. De reden daarvoor was volgens Ruggeri dat ze verliefd was en iets meer privé wilde zitten. Bij mijn weten is Ruggeri nooit gehoord door de onderzoekende instanties, wat hijzelf bevestigde toen ik hem daarnaar vroeg. Maar als Ilaria en Miran inderdaad op het spoor waren van illegale wapen en giftige afvalsmokkel – in de resultaten van haar onderzoeken waarvan delen zijn uitgezonden op de Italiaanse TV is ook sprake van nucleair afval – kan dat reden zijn voor haar afzondering.

Giovanni Ruggeri is vorig jaar overleden. Een paar jaar terug belde ik hem nog eens over de kwestie. Hij reageerde bepaald chaggerijnig, en wilde er verder niets over kwijt. Van Ruggeri’s hand zijn voor zover mij bekend is geen artikelen verschenen over zijn reis naar Somalië. Dus: wat deed hij daar eigenlijk?

 

 

Advertenties

1 reactie so far
Plaats een reactie

[…] Telecom Italia Media presenteerde het initiatief [TIM bezit 51% van MTV Italia] in het Casa del Cinema, waarna de documentaire ‘La memoria ha un costo‘ [De herinnering heeft een prijs] werd vertoond, van Mauro Parissone en Roberto Burchielli, winnaars van de journalistieke Ilaria Alpi prijs. […]

Pingback door AntimafiaTV uit Corleone « La Tana
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: