La Tana


Manufacturing Dissent
november 25, 2007, 1:02 pm
Filed under: Media | Tags: , ,

Heel erg leuk om eens iets minder leuks over Michael Moore te lezen!

In L’Unità van vandaag staat een stuk over het Torino Film Festival dat nu bezig is.
De sectie ‘De Staat der Dingen’ werd geopend met een film die de naam ‘Manufacturing Dissent‘ draagt. De titel verwijst naar ‘Manufacturing Consent: Changes in the Labor Process under Monopoly Capitalism’, van Michael Burawoy’s boek uit 1979.

Noam Chomsky publiceerde met Edward S. Herman in 1988 het boek ‘Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media’, dat als basis diende voor de documentaire ‘Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media’ uit 1992.

‘Manufacturing Dissent’ werd in strakke ‘Moore-stijl’ gemaakt door Rick Caine en Debbie Melnyk, twee Canadese regisseurs die een documentaire wilden maken over hun grote idool, Michael Moore.

Maar de twee documentairemakers slaagden er niet in Moore te interviewen. Wel ontdekten ze een reeks manipulaties van de werkelijkheid in het werk van Moore.

De twee Canadesen interviewden wel Roger Smith, de nu 82-jarige ex-baas van GM die Moore volgens eigen zeggen niet te spreken kreeg voor zijn documentaire ‘Roger & Me’.

‘Manufacturing Dissent’ maakt daar fictie van.

# Moore ontmoette Smith twee keer, maar knipte de verklaringen van ‘Roger’ weg, omdat de film daardoor polemischer en grappiger uitpakte.

# Op een conventie van General Motors is ook Jim Musselman, naaste medewerker van Ralph Nader, en Roger Moore, voor de opnamen van zijn film.
In de documentaire is te zien dat Musselman de microfoon neemt en Roger Smith enkele vragen stelt. Smith antwoordt. De conventie loopt af. Smith vertrekt. Moore gaat naar de microfoon, doet alsof hij een vraag stelt, en doet dan of de microfoon opzettelijk wordt uitgezet om hem niet te laten spreken.

In Moore’s film zien we – dankzij de edele kunst van het monteren – dat Moore een vraag stelt, en dat Smith hem niet beantwoordt.

Advertenties

1 reactie so far
Plaats een reactie

check out my blog at http://www.extrapreneur.wordpress.com

Reactie door extrapreneur
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: